Innlegg

Hva er science fiction-film?

Det slår meg at både kritikere og publikum (etter reaksjonene rundt meg i kinosalen å dømme) blir forvirret av filmer som Monsters og Adjustment Bureau.
FUS! / 3. april 2011 / norserintrah

Burlesque

Dette er ikke fullt så ulidelig som man kanskje kunne frykte. Christina Aguilera er fattigjenta fra Iowa som kommer seg til LA for å følge drømmene sine.
FUS! / 2. april 2011 / Hjorthen

Rango, du lyver

Det holder med prinsesser nå. Og selv om jeg setter umåtelig stor pris på Pixars strømlinjeformede historier, sikkert omhyggelig strukturert før et ord festes til papiret, så har jeg lenge savnet anarkismen i klassiske tegnefilmer. Som de om Per Ulv og Bippe Stankelbein.
FUS! / 1. april 2011 / norserintrah

Futureworld (1976)

Då eg den siste tida har sett litt meir film igjen, har science fiction vore eit val eg har støtta meg mykje til. Total Sci-Fi Online si The 100 Greatest Sci-Fi Movies-liste har stått sentralt i val av filmar innanfor den store sjangeren.
FUS! / 30. mars 2011 / Asbjørn

Caprica sesong 1

Caprica er ein spin-off til SciFi-serien (no SyFY) Battlestar Galactica. Den foregår cirka 60 år tidlegare enn BSG i same fiksjonsunivers, og har skapinga av dei første cylonane og oppbygginga til deira opprør som tema.
FUS! / 10. mars 2011 / Asbjørn

I am Cuba (1968)

Hva er det med disse russerne og kamerateknikk? De lange tagningene, de vakkert komponerte bildene, bruken av ekstrem vidvinkel… det er bare å gi seg over, det er besettende.
FUS! / 2. mars 2011 / Jacob

Last Night

La oss gå rett på spoilervarsel og referat her: Skal du se filmen og ikke vil vite hva som skjer bør du stoppe å lese allerede nå.
FUS! / 1. mars 2011 / Hjorthen

Spilleliste #001: Når Blixa slår på sjarmen

Enten har du ikke hørt om Blixa Bargeld i det hele tatt, eller så har du det.
FUS! / 27. feb. 2011 / fredut

Apichatpong Weerasethakul – Evigheten i en film

At Apichatpong Weerasethakul vant Gullpalmen i Cannes i fjor med Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (2010) kom kanskje overraskende på mange. For de som har fulgt asiatisk film det siste tiåret var det nok mer imponerende enn overraskende.
FUS! / 25. feb. 2011 / Gunnar

Jakten på den Sorte Svane

Til alle neglbitende, tunnelsynte, anorektiske, hensynsløse, frigide, undertrykte perfeksjonister som kastet bort livene deres i jakten på mål som perfeksjon, makt eller rikdom; denne er til dere.
FUS! / 23. feb. 2011 / fredut

Soul Cinema

Når man ser Jackie Brown (1997) så er det spesielt én melodi man legger merke til, og det er «Across 110th Street», skrevet av Bobby Womack til denne filmen.
FUS! / 22. feb. 2011 / fredut

TD6: FINALE

Jepp: THE SOCIAL NETWORK vs. PING PONG. Jeg stemmer PP.
FUS! / 13. feb. 2011 / fredut

Tordendomen VI – De siste åtte og kampen om æreshallen

Jeg vet jeg sa søndag kveld, og nå er det Onsdag. Men likevel: Slik gikk åttendelsfinalen:
FUS! / 11. feb. 2011 / fredut

Tordendomen VI: Semifinaler

Da er vi nesten i mål for i år. Tordendomen er jo den eneste konkurransen som egentlig er slutt når semifinalene er klare, for alle de gjenstående filmene er jo vinnere! Men vi skal gjøre oss ferdig likevel.
FUS! / 6. feb. 2011 / fredut

Denne historien er allerede forbi

De spiller et spill på hotellet i Marienbad, og Herr X taper alltid. Brikkene skal fjernes fra bordet en etter en. Som minnene om Marienbad året før. Herr M vinner. Men herr X har i det minste en affære med frøken A, som er herr Ms kone/kjæreste (eller er hun det?).
FUS! / 6. feb. 2011 / fredut

Valgets Kvaler

Det kan ikke sies ofte nok: Jeg elsker Bollywood på sitt beste. Ikke så rent sjelden skapes det stor kunst der, men som oftest er god (eller veldig god) Bollywoodfilm UNDERHOLDNING. Med store bokstaver. Raajneti er en har et driv over tre timer man sjelden finner maken til.
FUS! / 3. feb. 2011 / fredut

Hårfint hvileskjær

Etter at Pixar invaderte Disneys styrerom har kvaliteten på det som har dukket opp også uten Luxor-lampa i logoen steget betraktelig.
FUS! / 30. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI – tredje runde; de siste 16

Det går mot slutten allerede! Nå blir det spennende.
FUS! / 23. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI – runde 2 pulje 2

Så trøtt at jeg nesten ikke ser ut av huet, så med forbehold om grove feil er dette resultatene fra første del av andre runde…
FUS! / 18. jan. 2011 / fredut

Das Ding an sich, strengteori og byen i byen

Med arrestasjonen og saken rundt Maria Amelie, og de nasjons- og papirløse ble denne bokomtalen litt mer aktuell enn det jeg hadde sett for meg. Det er skremmende hvor presist Miéville beskriver mye av det vi velger å overse («ikke-se») og hvor overførbart det er på vårt eget land i dag.
FUS! / 14. jan. 2011 / Gunnar

Tordendomen VI – Andre Runde – pulje 1

Første runde er historie, her er resultatene fra siste pulje:
FUS! / 13. jan. 2011 / fredut

Tordendomen IV: runde 1, Fjerde Pulje

Slik gikk runde 3. Litt dårligere deltakelse denne runden. Spre ordet, folkens!
FUS! / 9. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI: første runde, pulje 3

Jepsipepsi, slik gikk pulje 2:
FUS! / 5. jan. 2011 / fredut

Near Dark (1987)

Lenge før Twilight, True Blood og andre hippe vampyrgreier, på eit tidspunkt då Angela Sommer-Bodenburg framleis gav ut bøker om Den vesle vampyren og Peter Cushing levde, lykkast Kathryn Bigelow med den vanskelege andrefilmen.
FUS! / 4. jan. 2011 / Asbjørn

45 beste skivene i 2010

Så var det listetid igjen. Den tiden på året kulturdilettantene koser seg som mest. Så også jeg. 2010 har vært et usedvanlig godt musikkår.
FUS! / 3. jan. 2011 / Gunnar

Tordendomen: Første Runde, Pulje 2

Jeg bommet på en knapp og publiserte akkurat denne posten somTordendomen: Første Runde, Pule. Tihi.
FUS! / 3. jan. 2011 / fredut

15 personlige filmfavoritter fra 2010

Ikke alle disse filmene er fra 2010, men de aller fleste er filmer vi ikke fikk sett her til lands før i fjor. Kort oppsummert falt, som vanlig, de store kritikerfavorittene ikke helt i smak hos meg, men desto mer gledelig med noen ekstra gode norske filmer på lista.
FUS! / 3. jan. 2011 / Gunnar

Tordendomen VI – Runde 1, første pulje

Jepp, dere vet hvordan dette funker nå, hvis ikke finner du en FAQ et annet sted på FUS!. I år blir det ikke noen twitterstemmer eller sånt tull, alt skjer i kommentarfeltet. I fjor klaget jeg på at jeg bare så filmer med lange titler, men aldri har det vel vært like ille som i denne pulja:
FUS! / 1. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI – siste kapittel?

Selvfølgelig skal vi ha Tordendom i år også, men er dette siste gang? Det kan godt være, for i år har jeg bare så vidt sett nok filmer til å lage et startfelt på 64 filmer.
FUS! / 30. des. 2010 / fredut

Buried (2010)

Pizzabudet vaknar opp på innsida av boksen, med lighter og mobil og lite meir enn småmynt i lommene.
FUS! / 26. des. 2010 / Asbjørn

Aliens i solnedgang: Monsters (2010)

Første gang jeg hørte om Monsters antok jeg den var nok en lavbudsjettshorror med science fiction-elementer, søplete manus og flaut skuespill.
FUS! / 22. des. 2010 / Gunnar

Svidd gummi: Rubber (2010)

I Rubber presterer Quentin Dupieux, eller Mr. Oizo som kanskje flere kjenner han som, noe helt annerledes og fascinerende.
FUS! / 20. des. 2010 / Gunnar

En uamerikansk amerikaner

Jeg ser alle innvendingene mot Anton Corbijns film The American. Den tar seg selv langt mer alvorlig enn den enkle og ikke særlig originale historien strengt tatt fortjener.
FUS! / 19. des. 2010 / Hjorthen

Easy A (2010)

Det byrjar å bli ei stund sidan eg skreiv forrige innlegg på Filmdagbok, og når eg tenkte å forsøke meg igjen er det som om hjernen brått får det for seg å måtte komme opp med dei beste metaforane og referansane for å skildre filmen eg har sett.
FUS! / 12. des. 2010 / Asbjørn

The House of the Devil

Okay, la oss ta en titt på ingrediensene her. Vi har en ung og sympatisk jente i hovedrollen. Førsteårs collegestudent med håpløs romkamerat så møter vi henne første gangen i det hun er på visning på en leilighet utenfor collegeområdet.
FUS! / 29. nov. 2010 / Hjorthen

Why can’t I go when Hugo?

The Revolution Will Not Be televised heter filmen, men det var akkurat det den ble.
FUS! / 28. nov. 2010 / fredut

Matdagbok fra Italia-tur

Roma blir bedre jo flere ganger jeg kommer tilbake. Listen min med spisestedene og severdighetene jeg liker best er så lang at det kan fylle et besøk.
FUS! / 28. nov. 2010 / norserintrah

Før og etter “Red” (2010)

Ja, her snakker vi banebrytende filmjournalistikk: En anmeldelse av både film og forventningsnivå!
FUS! / 26. nov. 2010 / Iversen

Fisk er kaldblodige: Cold Fish (2010)

«BASED» DUNK «ON» DUNK «A» DUNK «TRUE» DUNK «STORY» DUNK «!» DUNKDUNKDUNK.
FUS! / 24. nov. 2010 / Gunnar

Orkanger av Johan B.Mjønes

Mobbing og vonde barndommer går aldri av moten. Det er åpenbart en tørst i folket etter å lese om disse vonde barndommene, og så lenge folk vil ha det, så vil det finnes folk som er interessert i å skrive om det.
FUS! / 21. nov. 2010 / Hjorthen

Apati med Sofia: Somewhere (2010)

Sofia Coppola er en regissør det er lett å like. Hun har i alle sine filmer et rent og klart, ja nærmest «simpelt» uttrykk.
FUS! / 19. nov. 2010 / Gunnar

Nokas (2010)

Det finst dei som er opptekne av at ein film basert på ei sann hending er så korrekt som mogleg, og dei som ikkje bryr seg så mykje. Eg høyrer til den siste gruppa.
FUS! / 13. nov. 2010 / Asbjørn

Vinterbein

Ree Dolly sitter i saksa. Moren hennes har meldt seg ut, sluttet å snakke, sluttet å ta ansvar. Faren hennes er en kriminell fyr, kjent for å være en dyktig fyr i metamfetamin-labben, men nå er han forsvunnet.
FUS! / 13. nov. 2010 / Hjorthen

Paradise Lost: Robinson 2010

Da jeg gikk på Videregående skole og fortsatt bodde hjemme hos mamma var jeg som regel hjemme i tretiden. Da var det å slå på TV og stelle seg noen brødskiver.
FUS! / 13. nov. 2010 / fredut

Jeg blei føkka for 150 spenn! Helligvis!

Rapport fra Garage Oslo, 09.11.10.
FUS! / 12. nov. 2010 / Gunnar

Idéer er billige

Mitt drømmeprosjekt innen film eller TV? West Wing satt i et bedriftsmiljø.
FUS! / 9. nov. 2010 / norserintrah

Om å gi seg på topp, eller: dverger på marmorkjempenes skuldre

Mitt første innlegg her på FUS! er noe så uoriginalt som et musikktips. Når både skrivelysten og kanskje også skriveevnen har vært uten trening i nesten to år er det et trygt sted å begynne.
FUS! / 8. nov. 2010 / Gunnar

Filmer siden sist: Bitches in Heat

En liten post bare sånn for å komme i gang her.
FUS! / 7. nov. 2010 / fredut